Prečani

Стари назив Срба са јужне стране Саве и Дунава за Србе махом из данашње Војводине. Наиме, још од Арсенија III Црнојевића када се велики број Србаља преселио из наше дивне земље коју је харао и злостављао Турчин у земљу где су злостављали Шваба и Маџар, Срби из Пашалука су оне из Монархије почели звати пречанима. Јер су преко, логично.

Али, Срби не би били Срби када не би били завађени. Пречанин је аутоматски био квази-Србин јер није из старе српске свете земље за коју су крв дали свети кнез Лазар, Стефан Немања итд. Јесте пореклом, али није живео ту. Он је био само аустријски сужањ, напрафемисани фићфирић који отеже кад прича и изговара разне германизме и хунгаризме, уместо као сваки прави Србин турцизме који уопште није био роб, него само неповлашћен слој који је, истина, трпео најјачи зулум на свету.

А пречанима је много пуцао курац. И сами себе су тако називали понекад. Они су јебали Украјинке које нису морали да увозе јер су већ биле ту, јели словачки кулен и мирна Бачка! …и Срем и Банат.

Срби у Војводини су све до Другог светског рата били велики Срби, а онда тек касније настаје идеја о сепаратизму. Постоје легенде да су почели да их кују они најокорелији пречани који никада нису волели Србијанце а верује се да је на челу масонског пречанског лобија био велики мајстор, слободни пречанин Чанак.

1805. године у Смедереву:

Прота Матеја: Ђоко, дошао неки Иван Југовић да те види.

Карађорђе: Шта ‘оће, коекуде?

Прота Матеја: Дошл’о вели да ти помогне.

Карађорђе: Набијем га на курац, где је сад долазио кад требам да позирам Вишњићу за песму… ‘Ајде уведи га.

Иван Југовић: Добар дан желим, госн Петровићу, моје име је Иван Југовић, долазим из Сомбора, ја сам шкаф и желио сам…

Карађорђе: Шта море?

Иван Југовић: Шкаф.

Карађорђе: Причај сербски, Југовићу мамин тићу.

Иван Југовић: Па сад не знам како ви овди то зовете, ми код нас то кажемо шкаф… Ја сам права учио.

Карађорђе: Добро, коекуде, није сад то толико ни битно… Реци ти мени, голубе, што с’ ти дош’о?

Иван Југовић: Па знате та ја сам хтео да вам помогнем око вођења ове наше нове младе државе. Ви сад као Српски пашалук тражите аутономију, то се сад прича по Јевропи, па сам ја хтео да вас уведем у неке тековине модерних држава и како уопште треба да изгледа државни апарат који…

Карађорђе: Је ли, Мато, шта прича овај?

Прота Матеја: Немам појма… Пречанска посла.

Карађорђе: Је ли, пречанине, хоћеш ти мени да кажеш шта хоћеш или ја да подмазујем колац?

Иван Југовић: Па ја, овај… Ја сам дош’о да Вама служим, кнеже над кнезовима!

Карађорђе: Хехе тако те волим. Е јес’ вас воспит’о Шваба свака му част! Ево овако ћемо: ти ћеш, коекуде, да будеш овде секретар од овог нашег Правитељствујушчег совјета, ви што сте учили школе се разумете у та писанија. Имаш социјално, топли оброк, стаж, све, знаш како је, државна фирма…

И да, не треба да ти напомињем да много волим маџарске кобасице и бермут, коекуде, то се подразумева ако хоћеш пос’о…

Preuzeto sa https://vukajlija.com