Ne pitaj šta država može da učini za tebe, već šta ti možeš da učiniš za državu

Дугачак слоган, али слоган. Имао смисла у време док су се људи макар мало осећали као део државе, а држава на ту њихову лојалност колико-толико узвраћала.

Одавно није тако. Одавно човек државу доживљава као нешто што је на супротној страни, као спрегу политичара, тајкуна и осталих повлашћених категорија, машину за млевење која гледа да те самеље и исцеди и оно што немаш да би она имала ресурсе за своје паразитско функционисање. У таквим околностима, у неравноправној борби у којој је од самог рођења осуђен на пораз, нормално је што злехуди човек гледа бар да ублажи последице тог пораза.

Тако је, временом, слоган из наслова (не кривицом грађанина-појединца) изгубио сваки смисао, јер ако ти, у родољубивом заносу, узвикнеш “Државо, ево ме, реци шта треба!”, а држава те гледа бело и нема појма шта си хтео да јој кажеш, онда то и није нека држава. А поготово не заслужује да ти уопште размишљаш да ли би за њу, ту и такву, могао нешто да учиниш.

Да видимо, шта је моја држава учинила за мене?

– Кад сам се родио, уписала ме је у Матичну књигу рођених;

– Кад је дошло време, позвала ме је да пођем у школу;

– Кад је дошло време, позвала ме је да одем у војску;

– После војске, дала ми је резервни распоред и зборно место;

– Кад сам се оженио, и то је уредно евидентирала;

– Звала ме је на војне вежбе, а кад је “резервни распоред” постао “ратни распоред”, звала ме је и онда;

– Откако сам, по природи ствари, демобилисан, моја држава ме се сети почетком године, кад ми пошаље решења за порезе и друге дажбине разне. Ја се, са своје стране, трудим да своју државу не оптерећујем ни толико.

А и зашто бих? Кад човек погледа у каквом су стању социјалне функције државе (здравство, школство, судство, безбедност – не сумњам ја у своју државу, таман посла! Да ме неко убије, она би одмах скочила да брани мој интегритет, а за све што је мање од тога, било би стварно неувиђавно да тражим да се држава ангажује око мене), дакле, кад сагледа све то, човек неминовно дође на помисао да нису били луди они који су се расејали по белом свету. За разлику од наивног појединца из наше приче, они су на време схватили да је слоган из наслова одавно еволуирао у:

“Не питај шта држава може да учини за тебе, већ – која.”

Oktoberfest 2018

Preuzeto sa https://vukajlija.com