Moli se u crkvi

Majka svih odjeba, ćale svih spustova. Krajnje neprejebiva fraza iz oldskul repertoara krajnje neprejebivih fraza, koja se do danas toliko ustalila u svakodnevnom govoru na ovim prostorima da se bez nje isti ne može ni zamisliti a kamoli…pa, govoriti.

I dok “štapovi za pecanje” i “auspuh” predstavljaju tek simpatičnu i prijateljski nastrojenu igru reči inspirisanu pomalo onomatopejskim pitanjima “A?” i “Šta?” rendom sagovornika od prekoputa ( što se, svakako, više dâ povezati sa slab(ij)im sluhom istog nego li nečim drugim ), izraz iz naslova svom korisniku pruža mogućnost daleko ličnijeg obraćanja pomenutom – ukoliko, razume se, odgovarajućim šlagvortom iniciran. Ovo “ličnijeg” skoro i da podrazumeva kombinaciju sa nekom psovkom ili barem brecajućom kadencom u produžetku, ali i bez toga ovaj će cinični metak pogoditi tamo gde treba. Molim vas da sada pređete na primere. Hvala.

– Brate, kaće mi vratiš onu šulju što sam ti zajmio pre par dana?

– Kad ćeš ti meni da vratiš onaj duks što sam ti dao pre par meseci, a?

– Molim??

– Moli se u crkvi, bre, pička ti materina! Šta? Kao, ne sećaš se da sam ti dao da furaš moj “Puta madre” duks kad si ono bio upozn’o onu ljankase iz Borče?!

– Uopšte nije bila Borča nego Jako…

Kako-jebeno-god. I da je bio mrtvi Mesec – dok ga ne vratiš, košulja ostaje talac!

– Halo? E, kume, ti si? Slušaj, trenutno sam u Operi sa nekim poslovnim partnerima iz Danske…Ma, da, peškirići neki, pa vole ovo arlaukanje…Uglavnom, ne mogu sad da pričam, zovem te kasn…

– Gospodine, psssssst, molim Vas!

– Moré, moli se u crkvi, baba!

– What did this woman say, mister Popović?

– Šta ‘oće ovaj, Marina?

– Pita: šta kaže ova žena?

– Reci mu da je rekla da je mnogo glasan i da treba da ćuti!

– “MOLIMO NAVIJAČE PROTIVNIČKOG KLUBA DA OSTANU NA SVOJIM MESTIMA I SAČEKAJU DOLAZAK ORGANA JAVNOG REDA RADI MIRNOG SPROVOĐENJA VAN DVORANE! MOLIMO NAVIJAČE PROTIVNIČKOG KLUBA DA OSTANU NA SVOJIM…”

– Moli se u crkvi, ščula! Mi ovde nismo došli radi “mirnog sprovođenja”, JE L’ TAKO, MOMCI?

– AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Preuzeto sa http://vukajlija.com