Klasifikacija domaćih filmova (poslednjih 15 godina)

1. Podrstrekači samoubistva -"Jebem ti život"

Ova kategorija je postojala i u SFRJ, ali ni podizanje standarda i kvaliteta života nije bilo dovoljno našim rediteljima da nas poštede svratišta za kamiondžije, kaznenih ustanova, birtija kakvih teško da pamti neka nacionalna kinematografija. Još kad se na to doda ratno stanje, bude još "veselije" (Tango argentino, Tamna je noć, Kaži zašto me ostavi, Vukovar-jedna priča)

2. Podstrekači nasilja i zločina – "Naću ću vas i jebaću vam kevu!"

Često reklamirani kao urnebesna komedija, i u većini možemo videti Batu Životinju. Posle onoliko legendarnih filmova, Bata je u 90-tim stao pred svaku uključenu kameru u Srbiji, i bio deo nekih užasnih projekata koji mu nisu dostojni. Podžanr su i filmovi koje su neke pevaljke snimale o sebi. (Slatko od snova, Hajde da se volimo, Svemirci su krivi za sve, Dama koja ubija, Velika frka,Tajna porodičnog blaga)

3. Urbani – "Duva se gandža"

Eeee… pa nije sve u Srbiji selo. Prvi film je bio Crni bombarder, koji je utabao put svim ostalima koji zrače urbanošću. Šteta je samo što u svim filmovima ovog žanra ne igra Sergej Trifunović koji je oličenje urbanosti. Dalje, stičemo utisak da je Beograd pun omladine evropskije od evropske. Na mladima svet ostaje. (Dorćol menheten, Munje, Ringeraja, Tri palme…)

4. Tranzicioni

Ovi filmovi su namenjeni da na nekom festivalu pokažu kako je sada kod nas. Obično se radi o nekom tipu koji se muči i želi da ode preko, jer se ne pronalazi ovde. Nema se para za leba, ali pije se samo strano pivo. Nekada je film realan (Bure baruta, Ni na nebu ni na zemlji), nekad je samo plud bujne mašte autora (Točkovi,

Mehanizam, Lavirint)

Srđan Dragojević "Ako vam moj film nije smešan, vi ste idioti!"

Preuzeto sa http://vukajlija.com