Kapiten

Млад, згодан, неопходан. Харизматичан. Духовит. Са лакоћом осваја свачије симпатије. Његово присуство ти улива спокој и мир. Његове енергичне иницијативе покрећу и тебе да пружиш макар један корак више напред.

Прошао је све. Редно. Познаје сваки ћошак свих улица у било ком граду. Мангупирао се као клинац, уозбиљио кад је одрастао, не бежећи од обавеза које су са годинама дошле, иако противно његовој вољи. Али у срцу још увек носи ту искру, којом може да све, овог момента, изгори до пепела и започне нови живот. Да окрене нову страницу, да заигра за неки други клуб у некој новој сезони.

Капитен је дете радничке класе. Отац га је учио да се само рад и залагање за циљ, исплаћују. Комшије су му остављале кључ од куће када оду на летовање. Да је обиђе, провери, чува од лопова. Иако је можда и сам то понекад морао да буде, али је мудро и селективно бирајући жртве, које би морале да обавезно буду изван домаћег терена, успевао да одржи имиџ поштеног човека.

Капитен је другар. Није замерио ортацима када би му сјебали мотор или ауто. Одшлепао би га кући, па поправљао сам, из свог џепа. Позови га када ти треба неко да шалује темељ или завари ауспух. Знаће и једно и друго. Даће ти последњу цигарету из пакле. Поделиће једно пиво са тобом. Сваки проблем или посао, воли да сам заврши, не малтретирајући људе око себе, осим у крајњој нужди када процени да сам неће успети. А његова је процена увек исправна. Капитенска.

Капитен зна форе. Барата њима у широком дијапазону, па може да се инфилтрира непримећен и у екипу испред драгстора, и међу подле хијене које се весело церекају свима, усхићене илузијом да представљају лимит у игри. Капитен лако прозре шта си то увио у целофан и да ли ти је осмех искрен и срдачан, или је ипак то само лажни, исфолирани кез који има за циљ да ти улије довољно поверења како би таквом окренуо леђа ослободивши му приступ за извођење бугарског маневра. Он зна ко га оговара и шта му мисли, али његово капитенско самопоуздање му не дозвољава да се обазире на то.

Капитену смеш да повериш девојку или жену и безбрижно запалиш на гастарбајт, и можеш остати сигуран да је неће ни пипнути, ма колико га лукава курветина провоцирала, изазивајући његов мушки понос. Њега туђе не занима.

Несебично ће ти асистирати да се и ти упишеш у листу стрелаца. Распитати се најопуштеније код сопствене бичарке за неку њену другарицу која те занима. Чашћава и не пита кад је твој ред.

Капитен нема времена да тугује. Када га неко остави, он се одмах ресетује назад на фабричка подешавања и размишља о следећој утакмици. Не губећи веру у љубав.

Капитен је верник. Воли традиционалност, јер традиција представља континуитет квалитета и сигурност, трајност и верност истом циљу. А то је тријумф добра над злим, над нечовечанским. Славећи славу, он уједно прославља и праве, вечите вредности, уткане у то свето наследство које траје вековима, дакле јаче је од свега, побеђује и пркоси. А то је оно за шта капитен живи. У цркви се никада не сети да упали свећу и за себе, пред иконом се помоли за друге.

Капитен ти се неће подсмевати када те порази, иако му то тренутна ситуација и положај, омогућавају. Неће ликовати над твојим незнањем или неспособношћу. Над твојим губитком. Победа је сасвим довољна награда. Спортски ће ти пружити руку да устанеш. Фер плеј.

Капитен има искуство. Зато и јесте- капитен.

Мауро Икарди.

Preuzeto sa https://vukajlija.com