Kamerman u Muzičkom toboganu

Mesto radnje: Pionirski grad, Beograd; Vreme radnje: Ujutro; Fabula radnje: Aham….

Muzika je put do sreće,

polje, šuma, reka, lug,

put do njenog srca kad te ona neće,

muzika je stihu drug.

Muzika je sve što mrda,

muzika je oko nas…” –

Pojava kombo afro frenke i staroslovenskog bakarnog plavetnila sa naznakama robertredforske siluete nežnim pokretom ispucale ruke biva zumirana od strane reda u matrici, sad kamermana muzičkog tobogana:”Prati crveno, samo prati crveno!” Krajičkom dobro uvežbanog oka konstatuje da Joca Adamov, Sančo Pansa Minje Subote kojemu je Subota stvarno prezime verovali ili ne…Gde sam stao? Joca Adamov. Da nastavim. Dakle, Joca Adamov smišlja novu verziju stihoklepa da nadmaši Minju Redforda, pritom tražeći inspiraciju u nozdrvi od oruđa koristeći kažiprst. Oči prateći klatno koje na jednom kraju udara u Minju, a na drugom u Jocu Adamova šalju signal kroz sinapse do tvrde kore malog mozga da se iznad Joce rađa ideja u vidu sijalice varta 45W. “Ne, ne, ne to je pivo od sinoć. Jogodinsko koliko se sećam, i tastova komovica, hmmm…boli me glava, da. Minja prati crvenu lampu, Minjaaaaa…opet se zaigrao.”

Jedan vešt pokret i Sonijeva kamera u svom objektivu rađa pozadinu, scenografiju sastavljenu od dece, a odjednom, pred očima mozak fabrikuje pijanog Branka Kockicu, kako maše zajedno sa Minjom – jama čoveče. Pritrčava im Joca Adamov. Koga da se zumira? Možda onaj oveći krmelj veličine sinusa na Kockičinoj trepavici? Možda sa kamerom nešto nije u redu! Jebeni Korejanac ništa ne zna, ili beše Japanac?

Trivijalnost svakodnevnice danas više i nije tako trivijalna. Minja i Branko zajedno pevaju, Joca diriguje. Dečija lica u pozadini se tope u jedno veliko čudovište, a više niko ne prati crveno. Uh…Tup udarac u pleća. Brz okret, kad tamo, tonac se smeška. “Uzmi još jedan dim.” Dubok udah, kratak pogled u kameru. Dobro je, sad je sve u redu.

Minja, samo prati crveno.” Tako je! Palac gore. Idemo dalje!

Minja Subota: Iza jedne stare šupe natrćila komšika dupe!

Deca: Xxaxaaxxaaxaxaxaxxaxa….

Joca Adamov: Minja prostodušan kao i uvek! Daj malo kulture pička mu materina.

Branko Kockica: Deco, danas ćemo naučiti kako nastaju stihovi. Ko želi, ko želi?

Deca: Ja, ja, ja, ja, ja…..

Branko Kockica: Ajde Joco ti još jedan primer!

Joca Adamov: Preko polja vetrić piri iz gaća i kurac v….!

Kamerman: Prati crveno, prati crveno.

Revija za takmičenje TDZP

Preuzeto sa https://vukajlija.com