Hemija

Грана спорта која се бави изучавањем супстанци које повољно или неповољно утичу на једног спортисту, односно његово тело, ум, мускулатуру и још понешто. Историја хемије потиче још из древних времена, бућкања разних трава и које чега… Свој антички врхунац наука достиже у време владавине Гаја Јулија Цезара, у римској провинцији Галији, где је травар по имену Панорамикс правио напитке који су давали надљудску снагу. Но, због назадовања у цивилизацији током средњег века не постоје поуздане информације о коришћењу хемије током овог периода. Тек касније средином XIX века, брадати бодибилдер Димитриј Иванович Мендељејев успева да створи Периодни систем суплемената који обједињује све до тада познате суплементе у једну таблицу. Суплементи у овом систему су поређани по групама и периодама, обојени у разне боје, такође одвојени су они недозвољени од легалних. Ова прекретница у историји суплементације условила је нагли развој ове науке и огроман пораст броја спортских рекреативаца.

Велика заинтересованост младе популације за ову науку довела је до огромног бума у индустрији хемије. Могли сте уз мало труда и новца себи приуштити прелепо вајану фигуру виђену само на античким фигурама из Грчке и Рима, која би вам дала довољно самопоуздање за курчење и насилништво које сте до тада могли само да трпите од старијих. Али више не.

Међутим увек постоје паметњаковићи који свему нађу ману. Појављује се све више скептичара који верују да ове ствари могу да оштете јетру више него домаћа шљива. Због тога се неки суплементи стављају на листу трговине на црно.

Постоји више врста суплемената. Постоје они који осим на бицепс делују и на остале органе као што су мозак, срце, бубрези, јетра, курац…итд. Наиме, хемијски суплементи садрже супстанцу хладне природе која делује на полни уд и тестисе тако што се под утицајем хладноће бесповратно скупљају.

Хемија је данас веома популарна. Уведена је у основне школе као обавезан предмет а изучава се и у средњим и вишим школама. Најбољи програм наставе поседују САД. Њихов програм наставе се иначе заснива у приливу страних мозгова, јер су њихови домаћи отупели одавно. Па и не чуди што су САД у протеклих пар година једна од најjачих спортских сила. Један од њихових најбољих спортиста икада, бициклиста Ленс Армстронг зна зашто. Мада и поред толико црнаца и толиког допинга не могу да достигну примат у атлетици; Јуса Болт зна зашто.

И тако… Пропали ликови из краја који висе на шипкама мислећи да ће изгледати ко Шварцика, вредно раде, ал не вреди, јер нису спознали науку по имену хемија, да ли је то због тога јер су имали лошег наставника хемије, или нису хтели да уче, можда немају пара за чланарину у теретани и скупе стероиде, ал једно је сигурно ови момци ће јебат’.

Preuzeto sa https://vukajlija.com