Freza

Буџени назив за мотокултиватор. Миџет у породици трактора. За ситно растрести винградарско тле, за покосити 65 ари окућнице или за превести приколче младе детелине из луга? Молим, 3-4 одсечна трзаја из лакта, и ола: омнипотенција у пуној ерекцији је спремна за пентрирање у проблематику.

Универзална машина која не одаје толико утисак луксуза, колико стила, тј начина живота.

Док остали возе трактор са кабином или кабриолет, возач фрезе комата по устима суву сламку, једном руком држи гувернал, а другом је наслоњен на канате мале приколице која се кохерентно вуче за њим. Брзина је подешена тако да престиже пешаке, али да се има довољно времена за студиозно осмотрити похотно тело једре сељанчице обучене у једноделно летње ‘аљинче, лагодно за рад у њиви или убрзано задизање исте у шумарку, што из нужде, што из задовољства (што из оба порива истовремено, у најперверзнијој варијанти).

Фреза испушта тај рески звук налик Штиловој моторној тестери док реже младу буковину, дакле оштро, али не прејако, самосвесно свога постојања на које самоуверено указује и околини. Возило које увек наилази на симпатије и благи осмејак, осим ако се не нађе без осветљења на магистралном путу, усред мркле ноћи. Његова вишеструка намена је успела да овој направи обезбеди завидно место под тремом где су паркиране пољопривредне машине и прикључци.

Прави домаћин особито цени фрезу и у касно летње поподне, кад се спрема поћи у локални бирцуз, после мукотрпног рада у пољу, поред свих расположивих превозних средстава, он ће се без скрупула одлучити за овог двоточкаша и заслужено уживати у ћарлијању поветарца, док одважно отпоздравља комшије које претеравају последње приколице сена за тај дан. Буком најављен долазак у кафану наилази на топао дочек присутних, и како уморно спушта задњицу на своје стално место, тако синхронизовано за њим, уз благи тресак, пада орошена флаша хладног напитка од пола литра и док увежбани покрет искусне конобарице прави добро познати звук отварања пива “плоп“, пре него што отпије први гутљај, он ће значајно рећи:

“ И дај овим људ’ма шта ће ко да пије.“

Preuzeto sa https://vukajlija.com