Fingiranje

Odraditi neku stvar kojom zapravo prikrivate nameru da uradite nešto sasvim drugo. Fingirate jedan događaj, da bi vam drugi prošao bez ikakvih ometanja. Naravno, ne mora uvek da se podrazumeva da fingiranim događajem nešto zaista želite da sakrijete, već jednostavno postoji neki viši cilj koji biste da ispunite.

Izraz koji može da sasvim dobro da opiše čitav proces je kobajagi, iako kada ga izgovori odrasla osoba zvuči malo dečije, ali ubada suštinu.

– Čekaj bre malo Siki, kako si ti zamislio da nas trojica čuknemo tu banku? Matori ne budi lud, mnogo je prometna ta ulica. Ćapiće nas kerovi dok si trepnuo.

– E vidiš Gile, zbog toga si ti jedva završio i osnovnu školu, a ja sam došao do velike mature. Zato što ne razmišljaš. Nisi valjlda mislio da ćemo tek tako da ušetamo u tu banku, sve sam ja isplanirao.

Ajde.

– Slušaj dobro. Ti, ja i Rile upadamo u pet sati, banka je tad pri kraju radnog vremena…

– Ali biće ljudi…

– Pa naravno da će biti ljudi, šta si mislio da će svi da nam se sklone da bi mogli to brzo da obavimo? Ne prekidaj me. Znači upadamo u pet sati i imaćemo nešto više vremena da obavimo posao, pošto će 15 mniuta ranije Gagec i Pile da ulete u prodavnicu par ulica dalje i da fingiraju pljačku. Čisto da malo zamajavaju pandure dok mi ne obavimo sve.

– Siki jesu oni dobri ortaci, ali nisu blesavi da zaglave mardelj da bi mi imali vremena za banku. Ne sviđa mi se ni to frilginanje, prvi put čujem za to.

– Kretenčino to ti je isto što i kobajagi, je l’ sad razumeš? A Gagec i Pile neće stvarno opljačkati radnju. Uzeće možda par flaša viskija i to je to. Ne mogu ti ništa ako si maznuo robu do 15.000 dinara. Za to ne gone, može samo vlasnik radnje da ih tuži, a sa našim sudstvom nema čovek oko čega da brine.

– Pa što nisi odmah rekao tako. Sam si rekao da sam jedva završio osnovnu školu, pa nikad nisam došao do tih malo ozbiljnijih knjiga, a ti mi se tu razbacuješ sa komplikovanim rečima. Lepo reci kobajagi.

Preuzeto sa http://vukajlija.com